maanantai 14. maaliskuuta 2016

Tule kasvattamaan rairuohoa toimistollemme perjantaina 18.3.2016



Kahden viikon päästä on pääsiäinen ja tällä viikolla onkin aika laittaa rairuohot kasvamaan. Rairuoho eli raiheinä eli luste on perinteinen pääsiäiskoriste. Nopeasti itävän rairuohon kasvattaminen kuvaa pääsiäiseen liittyvää kevään ja uuden alkua. 

Rairuohoa alettiin yleisesti käyttää pääsiäiskoristelussa 1960-luvun aikana. Rairuohon siemenet on kylvettävä hyvissä ajoin, viimeistään palmusunnuntaina, sillä sen itäminen kestää noin viikon. 


Rairuohon siemenet levitetään joko multaan tai märälle talouspaperille, joka on levitetty lautasen tai muun kasvatusalustan päälle. Siemenet tarvitsevat paljon vettä kasvaakseen ruohoksi, mutta jo muutaman päivän kastelun jälkeen voit nähdä ensimmäisten vihreiden haituvien ilmestyvän lautaselle. Kun on aika aloittaa pääsiäisen vietto, on rairuoho kasvanut täysimittaiseksi ja se voidaan koristella esimerkiksi pienillä värikkäillä pääsiäistipuilla ja suklaamunilla. 



Rairuohon sijasta voi käyttää myös vehnän- tai ohranorasta. Vehnänoras on paitsi erittäin kaunis katsella, myös rohdoskasvi ja todellinen ravintopommi, jota voi käyttää täydentämään ruokavaliota. Orasta käytetään puristamalla siitä mehua tai pieneksi silputtuna salaateissa, voileivällä ja keittojen pinnalla. (Huom. perinteinen rairuoho on myrkyllistä eikä sitä voi käyttää ravintona!) 

Voit tulla kasvattamaan oman rairuohon sopivasti juuri ennen palmusunnuntaita, perjantaina 18.3. klo 13.30–15.30 yhdistyksemme toimistolle Kansalaistoiminnankeskus Mataraan (Matarank. 6 A, 2krs). Tuolloin vietetään Mataran avoimien ovien kiertuetta. Tuo paikalle vain itsesi, me tarjoamme materiaalit rairuohon kasvattamiseen. 

Mataran avoimien ovien kiertueen ohjelman löydät täältä.


Tervetuloa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?