keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Vuoden 4H-yrittäjä


Viime viikolla vuoden 4H-yrittäjäksi 18-28-vuotiaiden sarjassa valittiin yhdistyksemme pitkäaikainen 4H-yrittäjä Linda Siekkinen, yrityksellään Juhla- ja kotiapu Siekkinen. Haastattelimme tuoretta voittajaa ja saimme häneltä hyviä ja kattavia vastauksia liittyen 4H-yrittäjänä toimimiseen.

Lyhyt esittely 

Linda on 20-vuotias ja hän toimii jo viidettä vuotta 4H-yrittäjänä. Hänen yrityksensä päätoimialaan kuuluu nimensä mukaisesti juhlien järjestäminen, juhla-apu, teemakakut sekä monipuolinen kotiapu. Edellä mainittujen palveluiden lisäksi Linda on tehnyt myös yksittäisiä urakoita/töitä ihan muunlaisten töiden parissa. Hän kertoo, että on muun muassa maalannut, järjestänyt yrityksen arkistoja sekä esitellyt ja myynyt Sokoksella heidän leivontatuotteitaan, opettanut asiakkaita tekemään teemakakkuja ja erilaisia kakun koristeita. Lindan mielestä parasta 4H-yrittämisessä onkin se, että voi halutessaan kokeilla erilaisia töitä ja sen kautta löytää oman juttunsa.

Mitä kautta kuulit 4H-yrittäjyydestä ja mikä sai sinut kiinnostumaan siitä?

Linda oli kesätöitä hakiessaan alkanut pohtimaan, kuinka hän voisi löytää sellaisen kesätyön, jonka työnkuvasta hän oikeasti pitäisi ja mistä saisi kunnollista palkkaa. Näiden ajatuksien kautta hän oli alkanut selvittämään asioita netistä ja löytänyt tietoa 4H-yrittäjyydestä. Se oli hänen sanojensa mukaan kuulostanut juuri hänen omalta jutultaan, sillä se olisi, ihan kuin oikeaa yrittämistä, mutta pienemmällä riskillä. Linda oli myös valmis haastamaan itseään ja näkemään vaivaa työnteon sekä mainostamisen eteen. "4H-yrittäjäksi ryhtyminen on yksi parhaista päätöksistäni." 

Millaisia kokemuksia olet saanut 4H-yrittäjyyden kautta? 

Linda kertoo saaneensa hyvin positiivisia kokemuksia 4H-yrittäjyyden kautta. Hän on päässyt yrittäjänä haastamaan sekä kehittämään itseään ja saanut myös arvokasta työkokemusta. Linda kuvailee lisäksi yrittämistä hyvin vastuulliseksi ja tarkaksi puuhaksi, joten se on ollut välillä myös raskasta, mutta hänen mukaansa se kuitenkin antaa ja opettaa sitäkin enemmän. Linda kertoo saaneensa aina hyvin paljon todella positiivista palautetta asiakkailtaan, olivat he sitten yksityishenkilöitä tai isoja tai pieniä yrityksiä. "Positiivinen palaute saa aina hyvälle mielelle ja kohentaa itsetuntoa."

Mikä on 4H-yrittäjyydessä parasta? 

Lindan mielestä parasta 4H-yrittäjyydessä on ollut se, että pääsee kokeilemaan erilaisia toimialoja ja sen kautta löytänyt sellaiset työt, joiden tekemisestä itse eniten nauttii. Hän on toiminut yrittäjänä lukion ohella sekä kilpaillut urheilussa koko yrittäjänä olemisen ajan, joten hänelle on ollut tärkeää tehdä aikataulut myös töiden osalta. Paljon töitä on voinut tehdä aina kun on kerennyt ja kiireisimpinä aikoina töitä on voinut vähentää. Parhaita puolia on Lindan mukaan myös se, että 4H-yrittäjänä voi itse asettaa työlleen hinnan ja näin ollen saada itselleen sopivaa palkkaa, mikä ei taas ehkä onnistu ns. tavallisissa kesätöissä. 

Mikä on ollut sinulle haastavinta 4H-yrittäjyydessä? 

Linda sanoo, ettei ole törmännyt suuriin haasteisiin yrittäjänä toimimisen aikana. Hän kuitenkin mainitsee, että haastavinta oli alkuun pääseminen. Hänen mielestään oli haastavaa selvittää mitä kaikkia vaatimuksia laki asettaa ja miten verot yms. asiat kuuluu hoitaa okein.

Suosittelisitko 4H-yrittäjänä toimimista muille? 

"Voin kyllä suositella 4H-yrittämistä kaikille ahkerille nuorille, jotka ovat valmiita näkemään vaivaa ja haastamaan itsensä haaveidensa täyttämiseksi. Kova työ palkitaan aina."

Olet nyt tuore 4H-yrityskilpailun voittaja, mitä ajatuksia se sinussa herättää?

Linda on hyvin kiitollinen tästä kunnianosoituksesta. Hän sanoo nähneensä paljon vaivaa ja menestyneensä 4H-yrittäjänä, joten on hienoa, että se huomioidaan tällä tavalla. 

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Onko 4H-yrittäjänä toimiminen tukenut näitä suunnitelmia?

Linda aikoo vielä tähän tietoon toimia 4H-yrittäjänä opiskelujen ohessa. Hän pitää työstään kovasti, joten ei ole poissuljettua etteikö hän voisi tulevaisuudessakin jatkaa näiden toimialojen parissa. "Haaveenani on kuitenkin tulla lääkäriksi. Yrittäjyys tuskin tulee loppumaan, mutta toimiala tulee radikaalisti muuttumaan."

Linda kokee saaneensa todella arvokasta kokemusta 4H-yrittäjänä toimimisesta. "Ennen 4H-yrittäjyyttä olin saanut sellaisen kuvan yrittämisestä, että se on ihan mahdottoman hankalaa ja monimutkaista. Yrittämisessä on kuitenkin tullut positiivisena yllätyksenä, että se onkin yllättävän helppoa eikä läheskään niin monimutkaista kun olin ajatellut."  😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?