maanantai 4. marraskuuta 2019

Nuorisovaihtoja ReWi Visions -hankkeessaLeader-rahoitteisen ReWi Visions -hankkeen toteuttavat yhteistyössä JAPA ry sekä Jyvässeudun 4H-yhdistys. Päätavoitteina on nuorten tulevaisuuden yrittäjyys- ja työelämätaitojen vahvistaminen kestävän elämäntavan, kiertotalouden ja heidän paikallisyhteisöjensä näkökulmasta. Hankkeessa tehdään tiedonvaihtoa paikallisesti ja kansainvälisesti sekä järjestetään mm. oppilaitos- ja yritysvierailuja.
Hankkeessa on toteutettu jo kaksi nuorisovaihtoa liittyen kiertotalouteen nuorten yrittäjyyskasvatuksessa. Ensimmäinen toteutettiin Kosovossa kun nuorten aikuisten klubiporukka suuntasi sinne syyskuussa. Vuorossa oli mm. tutustumista kestävää kehitystä toteuttaviin yrityksiin sekä kansallispuiston siivoamista roskista.

Jyvässeudun 4H:n klubiporukka Kosovon vuorilla syyskuussa 2019.
Toinen nuorisovaihto järjestettiin Keski-Suomessa kun tänne saapui opiskelijoita Pembrokeshire collegesta Walesista viettämään kaunista lokakuista viikkoa Muuramen lukiolaisten kanssa. Luvassa oli mm. vierailu Mustankorkealla sekä Gradian luovalla kampuksella Luova kiertotalous -hankkeesta kuuleminen sekä opiskelijoiden ylijäämämateriaaleista luomiin tuotteisiin tutustumista. Pyhä-Häkin kansallispuistossa käveltiin hiljaisuudessa ja Ladun Majalla vietettiin mukavaa iltaa saunoen. Viimeisenä päivänä opiskelijat esittelivät työnsä joissa heidän oli tarkoituksena luoda yritysidea jossa on huomioitu kestävä kehitys.

”Viikko opetti paljon kaikenlaista. Sain varmuutta vuorovaikutukseen niin englanniksi kuin äidinkielellänikin. Opin tietysti vaihdon teemoista (kiertotaloudesta, kestävästä kehityksestä ja yrittäjyydestä) sekä Walesin kulttuurista. Täytyy todeta, että opin huimasti uutta myös Keski-Suomesta. Huomasin, että ihmiset voivat ymmärtää toisiaan ihmeellisen hyvin erilaisista taustoista huolimatta. Yllätyin, kuinka paljon viikossa voi tapahtua ja kuinka paljon siinä ajassa ehtii kiintyä ihmisiin. 

En osannut etukäteen odottaa, kuinka hieno kokemus projektista oikein tulisi. Yksi suurimmista hyödyistä tällaiseen projektiin osallistumisessa on mielestäni se, että siinä saa kokemusta kansainväliseen kanssakäymiseen ja oppii kulttuurien kohtaamisesta. Henkilökohtaisesti tärkeäksi koin myös joustavuuden ja itseluottamuksen kehittymisen. Kun viikon viettää arjesta poikkeavalla tavalla ihan muussa toiminnassa, ajatukset tuulettuvat mukavasti.”
Titta Holopainen, 17Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?