tiistai 17. heinäkuuta 2018

Tunnelmat harjoittelun päättyessä

Viiden kuukauden mittainen harjoitteluni Jyvässeudun 4H-yhdistyksellä on nyt ohi. Varsinkin lopussa aika meni todella nopeasti. Suoritin harjoittelun osana tradenomiopintojani Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Aikataulun mukaan minun pitäisi valmistua ensi jouluna. Sitä ennen suunnitelmissa on kuitenkin vielä opintojen viimeistely, eli mm. opinnäytetyön tekeminen.


Päädyin harjoitteluun Jyvässeudun 4H-yhdistykselle sattuman kautta. JAMKin sähköpostiini tuli kaikille opiskelijoille yhteinen viesti, jossa kerrottiin, että 4H hakee harjoittelijaa. Päätin sitten hakea paikkaa, koska harjoittelun ajankohta oli täydellinen ja työnkuva kuulosti kiinnostavalta. Ilman sähköpostia en varmastikaan olisi keksinyt hakea 4H:lle, sillä 4H ei ollut minulle millään tavalla tuttu ennen tätä harjoittelua. Lapsenakaan en ollut ikinä mukana missään 4H:n toiminnassa. Nyt voin onneksi sanoa, että asiat ovat toisin ja 4H:n toiminta on tullut hyvin tutuksi.

Viimeiset kuukaudet ovat olleet hyvin erilaiset ja opettavaiset. Olen oppinut paljon uutta ja varmasti kehittynyt monella tavalla työntekijänä ja ihmisenä. Työtehtäväni JS4H:lla olivat todella monipuolisia ja varmasti hyvin erilaisia kuin jossakin toisessa, ehkä tavanomaisemmassa työharjoittelupaikassa. Olen päässyt tavallisten toimistotöiden lisäksi mukaan mm. 4H:n jokavuotiseen kesätyöllistämisprojektiin, jossa työllistetään nuoria Jyväskyläläisiä erilaisiin kesätyötehtäviin, mm. rakennus-, maatila- ja ravintola-alan työtehtäviin. Kesätyöllistämisprojektissa tehtäviini kuuluivat esimerkiksi hakijoiden karsinta ja työhaastatteluissa mukana oleminen. Hoidin myös esimerkiksi viestintää sähköpostin ja sosiaalisen median kautta. Kokemuksena projekti oli mielenkiintoinen, sillä rekrytointi oli aikaisemmin kiinnostanut minua enkä ollut koskaan ennen tehnyt töitä sen parissa. Rekrytointia olin opiskellut JAMKissa muutamilla opintojaksoilla. Teoriatietoa oli siis jo taustalla, ja projektin kautta sain arvokasta käytännön kokemusta.

Harjoittelijana toimin suurimman osan ajasta työpalvelukoordinaattorin avustajana työpalveluun liittyvissä asioissa. Työpalvelu on suuri osa Jyvässeudun 4H:n toimintaa, sillä työllistämme yli 100 nuorta vuodessa. Asiakkaat tilaavat jatkuvasti kotiapu-, pihatyö-, lemmikinhoito-, ja lastenhoitokeikkoja, joita sitten nuoret työntekijämme ottavat vastaan. Harjoitteluni alussa helmi-maaliskuussa pääsin työpalvelukoordinaattorin avuksi käynnissä olevalle kotiapukurssille, jossa tutustuttiin mm. siivoukseen sekä vanhus- ja vammaistyöhön liittyviin asioihin. Työpalvelun tehtävien kautta olen lisäksi tutustunut työpalvelun työntekijöihin, avustanut heitä työhön liittyvissä asioissa ja bookannut muutamia työkeikkojakin. Kaikkea tätä en olisi voinut tehdä, ellen olisi oppinut käyttämään JS4H:n taloushallintojärjestelmää, eli Lemonsoftia tai "Lemonia". Aluksi se vaikutti todella sekavalta ja monimutkaiselta, luonnollisesti. Pikkuhiljaa opin kuitenkin käyttämään sitä sujuvasti, ja niin työskentelystä tuli yhä nopeampaa ja vaivattomampaa.

Jyvässeudun 4H pyrkii olemaan aktiivinen somessa, esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa. Olenkin päässyt tekemään erilaisia päivityksiä kumpaankin ja käyttämään luovuuttani mainosten ja muiden julkaisujen tekemisessä. Voin sanoa, että Canva-ohjelma on tullut hyvin tutuksi näiden kuukausien aikana! Somen päivittäminen, mainosten tekeminen ja kotisivujen muokkaaminen oli minulle hyvin mieluisaa, koska pidän kuvien ja videoiden luomisesta. Olen saanut työporukaltamme kehuja juurikin visuaalisesta puolestani, mikä on tietenkin tuntunut kivalta, sillä koen itsekin sen vahvuudekseni ja nautin siitä.
Jonkin verran olin mukana myös nuorisotoiminnan toiminnassa, auttamassa pikkuhommissa ja osallistumassa erilaisiin tapahtumiin. Olin esimerkiksi toiminnanohjaaja Suvin ja harjoittelija-Kaisan kanssa talvitapahtumassa Hiihtomaassa maaliskuussa ja toukokuussa Toukofesteillä.

Stressiä ja epävarmuutta näihin viiteen kuukauteen on myös mahtunut, mutta en ollut siitä koskaan huolissani, sillä luulen, että se kuuluu asiaan. Yhdistystoiminta on omanlaistaan ja voi varsinkin aluksi tuntua vauhdikkaalta ja jatkuvasti muuttuvalta. Kaiken kaikkiaan olen iloinen siitä, että pääsin suorittamaan harjoitteluni Jyvässeudun 4H:lla. Minulle jäi käteen paljon oppeja, uusia tuttavuuksia ja hyviä muistoja kuukausien varrelta!

-Anu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?