tiistai 29. syyskuuta 2015

Terveisiä toimihenkilöseminaarista!





Tiistai aamu.. Matka kohti toimihenkilöseminaaria alkoi luontoäidin tarjoamalla suihkulla. Siinä karisi viimeisimmätkin unenrippeet kun kaatosateessa käppäilin kohti kimppakyytiä.  Edessä olisi osuvasti neljän tunnin matka kohti Sotkamoa. Aikaisemmin tuli mietittyä että mitähän sitä matkan aikana tekisi, ja sekin ongelma ratkesi kertaheitolla. Vaatteitahan siinä kuivateltiin.. 

Jokainen 4H:lla toiminut tietää varmasti sen että itsensä lisäksi kerääntyy aina mukaan myös tavaraa oli määränpää sitten melkein mikä vaan. Nyt vielä kun kimppakyytillä mentiin niin tavaraa oli useammankin tarpeisiin. Meillä siis kyydissä 4H:n edustajina Uuraisilta Anni Tuikkanen, Hankasalmelta Arto Lampila ja tietenkin Jyvässeudulta Topi-nalle ja meikäläinen. Hurja tavaramäärä ei meille ylimääräistä stressiä tuottanut, olihan matkaan varauduttu asianmukaisella tilabussilla…















Sotkamoon päästiin kuin päästiinkin! Sadepilvet alkoivat pikkuhiljaa väistyä kun pujoteltiin autolla Katinkullan parkkipaikalle. Mars sisään hotellille ja sieltähän ovien takaa jo löytyivätkin tutut ja tuntemattomat! Ilmassa oli lähestulkoon käsin kosketeltavaa odotusta sekä peiteltyä jännitystä. Mitähän olisi luvassa? Päivän ensimmäinen ohjelmanumero oli kaikille varmasti mieluinen: Ruokailu. Tarjolla olevat pöydän antimet lupailivat hiljaisella äänellään että nälkää ei tällä reissulla tultaisi näkemään. Sehän vain käy! Kun lautaset olivat huolellisesti tyhjennetty ja vatsat varmasti täynnä alkoi seminaariväki valua pikkuhiljaa tapahtumien polttopisteeseen eli seminaarihalliin. Kukin tavallaan, meikäläinen pyörien.


 Pöydillä oli odottamassa tutuilla väreillä ja kuvilla varustetut kansiot. Uteliaimmat kerkesivät jo kurkistella sisäänkiin. Viimeistään kansioiden sisältö tutkittiin siinä vaiheessa kun paljastettiin joissakin olevan lippu, joka oikeuttaisi ilmaiseen ongintaan! Saattoipa siinä joku epähuomiossaan metsästää lippua viereisestäkin kansiosta jos ei sattunut omastaan löytymään. Seminaarin tervetulotoivotukset ja puheenvuorot kuunneltiin. Seppokin siinä kävi morjenstamassa ja toivottamassa kaikki lämpimästi tervetulleeksi.  Kaiken tämän alun puurtamisen jälkeen täytyi tietenkin muistaa lakisääteiset ja siirtyä kahvitauolle! Siinä kahvikupponen kätösessä vaeltelin ympäri hallia ja suhteellisen uutena 4hoolaisena ei hirveästi tullut tuttuja naamoja vastaan. Eräästä hallinnurkasta löytyikin sitten juttuseuraa. Kiitoksia Oulaisten 4H:n Marjo-Riitta, en jäänyt aivan orvoksi heti alkuvaiheessa.



Selvinä pääteemoina kahvikeskusteluissa oli muun muassa se että kuka oli matkustanut pisimpään ja herännyt aikaisimpaan. Selvää kilpailua oli havaittavissa. Toinen pääaiheista oli kovasti hilpeyttä herättäneet aluslautaset jotka näyttivät hieman sairaalan pahoinvointiastioilta. Nyt oli kofeiinitasapaino saatu kondikseen ja valmiiksi täyteen mahaan saatu hieman pullaakin mahtumaan. Mitäs seuraavaksi? No tietenkin seminaarin ensimmäinen luento! 

Salaista ainesosaa ei ole, sanoo Henkka Hyppönen. Luento oli erittäin mielenkiintoinen! Voisin kirjoittaa luennon aiheesta vaikka kuinka paljon mutta kiteytän sen muutamaan pointtiin: Tutussa ympäristössä toimiminen altistaa meidät ajattelemaan ja toimimaan tietyllä tavalla. Kehittyy eräänlainen putkimainen näkökenttä ja ei välttämättä huomata asioista sitä olennaisinta. Tärkeää on siis näkökentän avartaminen ja niin sanotusti omalta mukavuusalueeltaan poistuminen. Tietynlainen, miten sen nyt muotoilisi, out of the arki- ajattelu olisi siis paikallaan. Pitää haastaa ja asettaa itsensä tilanteisiin joihin ei ole tottunut. Se, että onko tehnyt jonkun asian aina samalla kaavalla, ei tarkoita että se pitäisi aina tehdä niin. Ei ole olemassa parempia aikoja tai parempia hetkiä. Ei ole salaista ainesosaa. On ainoastaan sinä, oma tapasi ajatella ja kyky muuttaa ja kehittää itseäsi! Kiitos Henkalle loistavasta ja ajatuksia herättäneestä luennosta!



 

"Otetaas Arto pieni peiliselfie! "


 Sitten olikin tarjolla tutustumistreffit! Käteen annettiin kalenteri jonka jokaiselle kuukaudelle sovittiin tärskyt tuntemattoman toimihenkilön kanssa. Aikaa tutustumiseen oli kolme minuuttia. Sukupuolivähemmistön selvänä edustajana tuli myös sovittua treffejä kohtalotovereiden kanssa. Eikös niin Patrik, että kun miehet treffaa niin alta pois risut ja männynkävyt! Kiihkeää keskustelua syntyi kolmessa minuutissa useastakin aiheesta. Omissa keskusteluissa pinnalle nousivat 4H:n imago tänä päivänä, yhdistysten tulevaisuus ja varainhankinta sekä nuorten yrittäjyys. Kiitoksia kaikille deittikumppaneille, sain paljon pureskeltavaa ja ajateltavaa!
Jälleen huolehdittiin evästä pöytään ja ruokailusta voimaantuneina jatkettiin Amazing 4H Sotkamo Raceen!





Tehtäviä oli yhteensä 20kpl. Kymmenen näistä tehtävistä voitin kuvilla todistaa. Kilpailun antia seuraavissa kuvissa:

Tässä kuvassa piti todistaa saaneensa aplodit kymmen tai kaksikymmenkertaisesti :)

Hyvin mahduttiin myös joukkueemme kanssa saunaan!

Näin kätevästi muodostetaan toimihenkilöistä neliapila!

Tehtävänanto: Todistakaa olleenne korkealla ja ylösalaisin!





















Kisailu saattoi herättää hieman kummastusta hotellin muissa asiakkaissa, mutta se ei kisan kiihkeässä temmellyksessä meitä haitannut, puut tuli halattua, serenadit laulettua sekä saunottua!

Letkajenkka? 4H-Jenkka?



 " Letkis, badumbadumbadum "

  Tästä takataskuun loistava toimintamalli tulevaisuuteen ja rutkasti naurua sekä uusia ihmisiä! Kiitoksia omalle joukkueelle ja kyllähän se sanomaton totuus oli että voitettiinhan me tää skaba ihan 100-0. Sitä ei vain julkistettu ettei muille joukkueille olis tullut niin paha mieli :)

 Loppuillasta kaikuikin sitten katinkullassa karaoke ja innostunut puheensorina. Parasta antiahan oli täälläkin nämä kaikki ihmiset! Te kaikki teette niin älyttömän hienoo duunii ettei sitä moni ymmärräkkään. Tämmöisenä 4hoo-noviisina kuuntelin korvat ymmyrkäisinä teidän kokeneempien tarinoita ja kokemuksia.



Ja niinkuin kaikki hyvä aikaanaan päättyi myöskin ensimmäinen seminaaripäivä. Hieman kuulin protestointia tulleen siitä että karaoken laulanta rajoittui vain puoleen yöhön. Laukaan 4H:n Miran kanssa ei ihan saatu rohkeutta kasaan että oltaisiin lauteille kiivetty. Pakkohan se on myöntää että hieman tuli klassisesti itselle pupu pöksyihin.





















Toinen päivä aloitettiin tutulla tavalla vatsat täyttäen runsaalla aamupalalla. Taas pyörittyäni portaat alas tapahtumien polttopisteeseen oli mieli avoimena hyvin levätyn yön jälkeen. Päivä alkoi tehokkaasti Salla Saarisen luennosta varainhankinnasta uusin silmin. Hieman jäi fiilis että 50min. ei aivan aiheesta riittänyt vaan olisin voinut enemmänkin kuunnella. Jäin kaipaamaan myös ehkä enemmän että varainhankinnasta olisi puhuttu yhdistysten tasolla ja mittakaavalla. Hyvää asiaa silti, ei sitä käy kiistäminen. Sitten painoikin jo tsemppitreffit päälle. Itsellä ensimmäisen rupeaman aiheena oli seikkailu sumussa. Paikalle päästyäni totesin että höyrysaunasta ei ollutkaan kyse. Aivan loistava toimintamalli oli kyseessä jota pystyn työssäni soveltamaan lukuisiin yhdistyksemme toimintoihin. Kiitos siitä!

Sitten oltiinkin jo keltanokkien kanssa nokkapokkasilla.  Puheenaiheista eniten mieleen jäi perehdytys ja siihen liittyvät ongelmat. Varsinkin jos vaihtuvuus henkilöstössä on suuri. Niinkuin yhdistys on monesti tekijänsä näköinen niin mitä yhdistykselle jää kun tekijä lähtee? Siinä on seuraavan toimihenkilön kiva etsiä langanpätkiä ja virkkailla jotain hanskaa kasaan että pääsee aloittamaan työt! Ratkaisuna tähän siis jokaiselle yhdisykselle persoonallinen "perehdyttämiskansio/tiedosto/perehdytysmitävaanmiksihaluatsitäkutsua" josta selviäisi että kuka on aikaisemmin tässä toiminut, mitä tehnyt, kenen kanssa ja miten. Noin niinkuin pääpiirteittäin :)





Ja aika kului taas niin nopeasti ettei kerinnyt sanoa: Toimihenkilöseminaarintsemppitreffitkatinkullassa.. Muitakin tsemppitreffejä oli missä aiheet äärimmäisen kiinnostavia! Ei vain mahtunut mukaan.. Ehkä ensikerralla jokaiset tärskyt kuvattaisiin videolle ja ne voisi käydä jälkeenpäin katsomassa? :D

 No taas jäi paljon takaraivoon mietittävää! Tässä välissä taas hieman kofeiiniä verenkiertoon ja katsastelemaan seminaarihallin antimia.



Infotori, varainhankintamarkkinat ja hankecafe tarjosivat tiedonjanoiselle jos jonkinmoista! 

Mitä olisi Tomihenkilöseminaari ilman sopivaa annosta metsää ja luontoa!



















Uskollisen 4H-Kaupan tuotteita esillä!



















4H-Yritäjät kauppaamassa heeeerkkuja!




















Päivä alkoi olla jo paketissa. Sepon kanssa tuli juteltua siitä että millä saataisiin nuorten kynnystä yrittämiseen madallettua. Se että työpaikkoja ei ole ei suinkaan tarkoita etteikö tekemätöntä työtä olisi! 

Hallista huoneisiin vaihtamaan fiinimmät kuteet päälle ja siirtymään illalliselle ja yhteiseen iltaohjelmaan. Puitteet olivat hienot, seura loistavaa ja ruoka hyvää!











Palkintojakin tipahteli keskisuomen yhdistyksille hyvästä työstä! Mahtava ilta jatkui luonnollisesti mahtavien ihmisten parissa! Tanssilattia oli täynnä ja tunnelma katossa! Ja ainiin melkein jo unohdin!
HYVÄ KESKISUOMI!





Vielä siinä jatkettiin aamun pikkutunneille keskusteluita. Juttua olisi riittänyt pitemmäksikin aikaa ja kovasti puhuttiin että availlaan keskusteluyhteyksiä myös seminaarin jälkeen!
Oli hienoa yhdistää nimiä kasvoihin ja päästä tutustumaan ihmisiin kaiken tämän toiminnan takana!












Aamupalalla oli erittäin rauhallinen ja seesteinen tunnelma. Taas tankattiin kuvut täyteen ja lähdettiin seminaarin viimeisimmälle luennolle. Yhdessä olemme enemmän. Kiitoksia Kari-pekka Toivonen ja Merja Larivaara. Ajatuksia herättävä ja hassunhauska kokonaisuus!

Kiitoksia myös kaikille uusille ja vanhoillekkin tuttavuuksille tämän hienon matkan annista ja toivottavasti tullaan olemaan yhteyksissä tulevaisuudessakin!

" Hienoo duunii, hienoi ihmisii ja hieno meininki! "



- Joel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?