torstai 17. joulukuuta 2015

Unelmia, kohtaamisia ja yrittäjyysvalmiuksia

KYTY-hankkeen kuluneeseen vuoteen on sisältynyt useita innostavia tapahtumia, tilaisuuksia ja toimintoja. Siihen on mahtunut monen monta kohtaamista, yhdessä tekemisen iloa, yhdessä oivaltamista ja monta unelmaa.

”Uskalla unelmoida!” 
 
Yksi kuluneen vuoden mielenkiintoisimmista tapahtumista oli Matka Halki Mataran marraskuussa. Se on oppilaitosten opiskelijoille ja opettajille suunnattu suunnistus järjestöjen maailmaan Kansalaistoiminnankeskus Matarassa. Päivään osallistui yli 200 opiskelijaa Jamkista, Humakista, yliopistolta ja Jaolta.

Jyvässeudun 4H-yhdistyksen KYTY ja Luotsaamo sekä Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen NuoVo ja Kanto esittelivät hankkeiden tarjoamia mahdollisuuksia värikkäällä yhteisrastillaan.
Rastilla opiskelijat pääsivät tekemään näkyväksi omia unelmiaan NuoVo-hankkeen unelmointimallin mukaisesti. Opiskelijat kirjoittivat kukin oman unelmansa värikkääseen palapeli-avaimenperään sekä pöydillä olleisiin plakaatteihin. Unelmia kertyi reilusti yli sata ja niitä oli laidasta laitaan: mielekkäästä työstä ja omasta yrityksestä lihaksikkaaseen aviomieheen ja matkaan Pattayalle. Oma unelma onkin hyvä lähtökohta, jota kohti omia tavoitteitaan voi suunnata.


”Askeleita unelmien toteuttamiseen”

KYTY-hanke on tarjonnut tänä vuonna nuorille mahdollisuuden viedä eteenpäin omia yritysunelmiaan ja -ideoitaan sekä niihin liittyviä tavoitteita. Vuoden aikana toteutettiin kaksi ryhmämuotoista valmennuspolkua osuuskuntayrittäjyyteen. Näissä ryhmissä opittiin yhdessä perusasioita osuuskuntayrittäjyydestä, kehiteltiin yritysideoita eteenpäin, vahvistettiin osaamisen ja yritysidean markkinointitaitoja sekä tehtiin monta innostavaa ja mielenkiintoista osuuskunta- ja yritysvierailua.


KYTYn valmennuksissa on tarkoituksena lisätä nuorten valmiuksia matalan kynnyksen yrittäjyyteen ja uskallusta tarttua oman unelman eteenpäin viemiseen. Hieno onnistumisen tarina onkin Mariannen ja Sonjan Soma Hyvän mielen kakut. Soman blogikirjoituksen voit lukea täältä.

Omia yritysunelmiaan ja –ideoitaan sekä omia yrittäjyysvalmiuksia pääsee taas ”hautomaan” ja kehittelemään ensi vuoden keväällä. Tuolloin järjestetään seuraava ryhmämuotoinen valmennuspolku yhteisyrittäjyyteen. Innolla odotan jo uusia kohtaamisia, unelmien eteenpäin viemistä sekä yhdessä oivaltamista ja tekemistä.

”If you can dream it -  you can do it!”

Tunnelmallista joulun aikaa ja kaikkea hyvää jokaiselle vuoteen 2016!

Anu

maanantai 14. joulukuuta 2015

Tule tunnelmoimaan joulua 18.12. toimistollemme!

Toivotamme Sinut lämpimästi tervetulleeksi viettämään jouluista hetkeä kanssamme tämän viikon perjantaina 18.12. klo 10-12 toimistollemme.

Tule tunnelmoimaan joulua glögin ja suklaan äärelle ja vaihtamaan kuluneen vuoden kuulumisia kanssamme. Haluamme kiittää Sinua yhteistyöstä ja yhteisestä tekemisestä. Samalla sinulla on mahdollisuus tutustua uusiin toimistotiloihimme, joihin muutimme tämän kuun alussa. Toimistomme sijaitsee nykyään osoitteessa Matarankatu 6 A, 2 krs.

Toivottavasti näemme perjantaina!

Toimiston ja hankkeiden väki


keskiviikko 2. joulukuuta 2015

UNELMA + KYTY = SOMA

Meidän tarina lähti rullaamaan kahvipöydässä kuulumisten vaihdon ja raakakakun maistelun yhteydessä. Mietittiin, mistä Jyväskylässä saa tällaisiä raakaherkkuja?  Mieleen ei muistunut yhtäkään paikkaa, joten syntyi villi ajatus: ''Hei miksei vaan tehdä niin itse?'' Muutamakymmentä kakkua, sekä yksi Jyvässeudun 4H:n KYTY-hankkeen valmennuspolku myöhemmin nyt tehdäänkin! Soma - Hyvän mielen kakut ollaan siis me, kaksi jyväskyläläistä nuorta naista, jotka lähtivät toteuttamaan uudelle levelille omaa unelmaa ja intohimoa raakakakkuja, sekä muita raakaherkkuja kohtaan. Unelmaa tuoda vähän vielä lisää tietoisuutta terveellisemmästä herkutteluvaihtoehdosta Keski-Suomenkin alueelle ja tarjota etenkin erikoisruokavaliota noudattaville gluteenitonta, maidotonta ja vegaanista vaihtoehtoa herkuille, ilman valkoista sokeria tai valkoista vehnää. Tuoda trendiherkut myös tänne helposti saataville.




Lähdettiin KYTY:n valmennukseen aika avoimin mielin ja jo pari takapakkia suunnitelmiin saaneina ei odotettu kovinkaan suuria. Ajateltiin, että no mennään nyt, ei siitä haittaakaan ole. Ja onneksi mentiinkin, siellä saatiin niin paljon uusia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia. Potkua sille, että tehdään tämä oikeasti. Saatiin myös vaihtoehtoja sille, miten lähdetään hommaa toteuttamaan. Lopulta päätettiin valita meidän poluksi Odealin laskutuspalvelu ja saatiin ihana mahdollisuus Foodinilta lähteä heidän kanssa yhteistyöhön. Kirjoitettiin omavalvontasuunnitelma, hankittiin kotikeittiölupa Mariannen keittiöön ja lähdettiin suunnittelemaan, kehittelemään ja selvittämään tarvittavia juttuja läpi, miten homma hoituu, mitä tuotteita meillä on ja miten mainostus onnistuu.

Välillä tulee vähän takapakkia, stressiä ja sellainen ''apua -fiilis'', mutta sitten sen vastapainoksi taas homma etenee, tulee onnistumisia ja kiitosta. Se on ehkä yksi parhaista fiiliksistä, kun tuntee sen, että on itse saanut jotain aikaan ja luonut jotain uutta. Pitää vain olla sitkeä ja uskoa siihen omaan juttuun.


Meihin ja meidän tuotteisiin voi tutustua nettisivuillamme osoitteessa www.hyvanmielenkakut.com, Instagramissa @hyvanmielenkakut ja löydytään myös Facebookista Soma - Hyvän mielen kakut.

Ole tarkkana, mistä unelmoit, sillä se voi toteutua!

♥ - Soman tytöt, Sonja ja Marianne



keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Maissia ja pihviä Nebraskassa

Olin kesän 2015 4H-vaihdossa Nebraskassa Amerikan Keski-Lännessä. Perheissä pääsin tutustumaan amerikkalaiseen farmiarkeen ja -juhlaan. Perheenjäsenenä osallistuin esimerkiksi häiden juhlimiseen, vehnän puintiin ja personal trainerin tunnille aamuseitsemältä. Asuin kolmessa perheessä, jotka kaikki ottivat ulkomaalaisen vieraansa hyvin vastaan.

Schwarzit viljelivät luomuna maissia ja soijapapua ja kasvattivat kasvihuoneissa tomaattia, paprikaa ja herneenversoja. Kuukauden aikana opin kasvien hoidosta valtavasti: leikkasin tomaateista varkaita, pakkasin ja pesin leikkaamiani herneenversoja, keräsin paprikoita ja opettelin tunnistamaan ykkös- ja kakkosluokan tomaatit. Pelloilla ihmettelin valtavia vihreitä ympyröitä piirtäviä kastelulaitteita sekä vehnää heinäkuun alussa puivaa puimuria. Perheen aikuisten lasten kanssa kävin teatterissa ja opin puimurilla ajoa.

Kasvihuoneissa kasvoi kaikenlaisia tomaatteja erivärisistä kirsikkatomaateista kahden nyrkin kokoisiin pihvitomaatteihin. Vehnäpellolta löytyi yllättäviä mutkia puimurilla kurvailun jälkeen. 

Andersonien perheessä oli kaksi teini-ikäistä tytärtä, jotka osallistuivat aktiivisesti koulun järjestämiin vapaa-ajan aktiviteetteihin myös kesällä. Host-siskoni Joelly pelasi lento- ja koripalloa ja Camille osallistui 4H:n toimintaan. Molemmat myös soittivat bändissä. Heidän mukanaan kävin koulun bänditreeneissä ja tutustuin 4H:n toimintaan. Kotona auttelin perheen äitiä ruoanlaitossa ja muissa kotihommissa.

Osa pellosta kasteltiin ympyrää kiertävällä kasetelulaitteella ja osa putkilla, joissa virtasi vesi ja josta avattiin käsin portteja.
















































Roseberryt asuivat valtavien heinittyneiden hiekkadyynien keskellä ja kasvattivat lihakarjaa. Perheen kanssa kurvailtiin dyyneillä lava-autolla tarkistamassa onko kaikki eläimillä hyvin ja ohjattiin mönkijöillä naapurin karja takaisin oikealle pellolle. Perheeseen kuului myös kymmenisen hurmaavaa kissaa.

Heinädyynit tarjosivat karun kaunista ja loputonta maisemaa. Karjankasvatus oli heinädyyneillä pääasiallinen elinkeino, maanviljelyyn ei maaperä sopinut. 





























Nebraskassa kasvatetaan paljon pihvikarjaa ja maissia, molempiin herkkuihin pääsin reissulla tutustumaan. Opin, että maissia on useaa erilaista. Suurin osa on peltomaissia joka menee eläinten rehuksi. Lisäksi on popkornia ja makeaa maissia, joita ihmiset syövät. Maissia on erivärisiä lajikkeita ja vähän eri pituisiakin. Jostain maisseista saa yhden sadon, jostain kaksi. Pihvikarjaa Nebraskassa kasvatetaan reilusti, jokaista asukasta kohden on yksi eläin. Nautaa löytyikin lautaselta lähes joka päivä.

Heinädyyneiltä karja siirrettiin kasvamaan syöttöpihoihin (feedlot), jossa nautojen hyvinvoinnista stetson-hattuiset hevosilla ratsastavat cowboyt pitivät huolta.





















Vaihdossa opin paljon amerikkalaisesta maataloudesta ja elämäntavasta. Vaihtoa suosittelen kaikille joita reissaaminen ja muihin kulttuureihin tutustuminen yhtään kiinnostaa. Vaihtarius vaatii itsenäisyyttä, oma-aloitteisuutta ja rohkeutta mutta myös antaa paljon. Vaikka amerikkalainen kulttuuri oli tv:stä jossain määrin tuttu, oli aivan erilaista päästä kokemaan se paikan päällä.

Rodeossa ja muissakin tapahtumissa Amerikan lippu otettiin vastaan seisoen kansallislaulua käsi sydämellä laulaen.





















Corn on the cob eli tuore maissi tähkässä oli yksi lemppareitani. Reissussa selvisi sekin, miksi amerikkalaiset hellat ovat niin paljon isompia kuin suomalaiset. Eipä mahtuisi kokonainen kalkkuna suomalaiseen uuniin. Ja maistuivathan ne pihvitkin.



Kiitos kesästä Andersoneille (vas. ylhäällä), Backmaneille, Roseberryille, Schwarzeille ja Hanseneille (ei kuvassa)!




































Vielä ehdit hakemaan, hakuaikaa on marraskuun loppuun asti. Tarkempia tietoja vaihtomaista ja hakuohjeet löydät täältä http://www.4h.fi/tekemista/maailmalle/lahde-vaihtoon/


Mene ja koe!

Johanna Hakkarainen