keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Maissia ja pihviä Nebraskassa

Olin kesän 2015 4H-vaihdossa Nebraskassa Amerikan Keski-Lännessä. Perheissä pääsin tutustumaan amerikkalaiseen farmiarkeen ja -juhlaan. Perheenjäsenenä osallistuin esimerkiksi häiden juhlimiseen, vehnän puintiin ja personal trainerin tunnille aamuseitsemältä. Asuin kolmessa perheessä, jotka kaikki ottivat ulkomaalaisen vieraansa hyvin vastaan.

Schwarzit viljelivät luomuna maissia ja soijapapua ja kasvattivat kasvihuoneissa tomaattia, paprikaa ja herneenversoja. Kuukauden aikana opin kasvien hoidosta valtavasti: leikkasin tomaateista varkaita, pakkasin ja pesin leikkaamiani herneenversoja, keräsin paprikoita ja opettelin tunnistamaan ykkös- ja kakkosluokan tomaatit. Pelloilla ihmettelin valtavia vihreitä ympyröitä piirtäviä kastelulaitteita sekä vehnää heinäkuun alussa puivaa puimuria. Perheen aikuisten lasten kanssa kävin teatterissa ja opin puimurilla ajoa.

Kasvihuoneissa kasvoi kaikenlaisia tomaatteja erivärisistä kirsikkatomaateista kahden nyrkin kokoisiin pihvitomaatteihin. Vehnäpellolta löytyi yllättäviä mutkia puimurilla kurvailun jälkeen. 

Andersonien perheessä oli kaksi teini-ikäistä tytärtä, jotka osallistuivat aktiivisesti koulun järjestämiin vapaa-ajan aktiviteetteihin myös kesällä. Host-siskoni Joelly pelasi lento- ja koripalloa ja Camille osallistui 4H:n toimintaan. Molemmat myös soittivat bändissä. Heidän mukanaan kävin koulun bänditreeneissä ja tutustuin 4H:n toimintaan. Kotona auttelin perheen äitiä ruoanlaitossa ja muissa kotihommissa.

Osa pellosta kasteltiin ympyrää kiertävällä kasetelulaitteella ja osa putkilla, joissa virtasi vesi ja josta avattiin käsin portteja.
















































Roseberryt asuivat valtavien heinittyneiden hiekkadyynien keskellä ja kasvattivat lihakarjaa. Perheen kanssa kurvailtiin dyyneillä lava-autolla tarkistamassa onko kaikki eläimillä hyvin ja ohjattiin mönkijöillä naapurin karja takaisin oikealle pellolle. Perheeseen kuului myös kymmenisen hurmaavaa kissaa.

Heinädyynit tarjosivat karun kaunista ja loputonta maisemaa. Karjankasvatus oli heinädyyneillä pääasiallinen elinkeino, maanviljelyyn ei maaperä sopinut. 





























Nebraskassa kasvatetaan paljon pihvikarjaa ja maissia, molempiin herkkuihin pääsin reissulla tutustumaan. Opin, että maissia on useaa erilaista. Suurin osa on peltomaissia joka menee eläinten rehuksi. Lisäksi on popkornia ja makeaa maissia, joita ihmiset syövät. Maissia on erivärisiä lajikkeita ja vähän eri pituisiakin. Jostain maisseista saa yhden sadon, jostain kaksi. Pihvikarjaa Nebraskassa kasvatetaan reilusti, jokaista asukasta kohden on yksi eläin. Nautaa löytyikin lautaselta lähes joka päivä.

Heinädyyneiltä karja siirrettiin kasvamaan syöttöpihoihin (feedlot), jossa nautojen hyvinvoinnista stetson-hattuiset hevosilla ratsastavat cowboyt pitivät huolta.





















Vaihdossa opin paljon amerikkalaisesta maataloudesta ja elämäntavasta. Vaihtoa suosittelen kaikille joita reissaaminen ja muihin kulttuureihin tutustuminen yhtään kiinnostaa. Vaihtarius vaatii itsenäisyyttä, oma-aloitteisuutta ja rohkeutta mutta myös antaa paljon. Vaikka amerikkalainen kulttuuri oli tv:stä jossain määrin tuttu, oli aivan erilaista päästä kokemaan se paikan päällä.

Rodeossa ja muissakin tapahtumissa Amerikan lippu otettiin vastaan seisoen kansallislaulua käsi sydämellä laulaen.





















Corn on the cob eli tuore maissi tähkässä oli yksi lemppareitani. Reissussa selvisi sekin, miksi amerikkalaiset hellat ovat niin paljon isompia kuin suomalaiset. Eipä mahtuisi kokonainen kalkkuna suomalaiseen uuniin. Ja maistuivathan ne pihvitkin.



Kiitos kesästä Andersoneille (vas. ylhäällä), Backmaneille, Roseberryille, Schwarzeille ja Hanseneille (ei kuvassa)!




































Vielä ehdit hakemaan, hakuaikaa on marraskuun loppuun asti. Tarkempia tietoja vaihtomaista ja hakuohjeet löydät täältä http://www.4h.fi/tekemista/maailmalle/lahde-vaihtoon/


Mene ja koe!

Johanna Hakkarainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?