perjantai 16. lokakuuta 2015

Kehittämisen ilmapiiri

Aloita tästä:


Yhdistyksemme hallitus ja toimiston henkilöstö kokoontui syyskuun lopulla viettämään yhteistä iltakoulua. Iltakoulun ensisijaisena tarkoituksena oli toisiimme tutustuminen ja ajatusten vaihtaminen yhdistyksen toiminnasta. Iltakoulussa myös pureuduttiin muutamiin keskeisiin kehittämis- ja suunnitteluteemoihin, joita edistettiin yhteisesti. Hallitus ja henkilöstö tapaavat toisiaan harvoin ja toive tilaisuudesta kokoontua yhteisesti oli esitetty sekä hallituksen että henkilöstön puolesta. Ilta olikin erittäin onnistunut ja jatkossa yhdistys järjestää 1-2 iltakoulua vuosittain.

Kokoonnuimme Lutakossa Technopolis Innova 2:ssa sijaitsevassa Crazy Townissa. Ilta alkoi erittäin tiiviillä ryhmäytymisharjoituksella hississä (ks. video). Hississä vietetty varttitunti toimi loistavana icebreakerina illalle. Hissistä selvittyämme siirryimme neljänteen kerrokseen turvallisesti portaita pitkin ja pääsimme lopulta aloittamaan. Yrittäjäyhteisö Crazy Townin tilat loivat itsessään innovatiivista ja innostavaa ilmapiiriä. Crazy Town on suomen vanhin edelleen toimiva asiantuntijayrittäjäyhteisö ja hyvä esimerkki siitä miten avoin ja aktiivinen yrittäjien välinen yhteistyö on lopulta kaikkien etu.

Crazy Town toivotti meidät tervetulleiksi
Iltakoulussamme oli selkeästi vahva kehittämisen ilmapiiri. Yhdistyksen ja koko 4H-järjestön haastava taloustilanne ei ole lamauttanut toimintaa ja toimijoita vaan havaittavissa on intoa ja tahtoa viedä toimintaa eteenpäin ja uudelle tasolle. Tämä on juuri oikeaa asennoitumista ja ainoa mahdollinen tie jos haluamme, että 4H-järjestö on vastaisuudessakin Suomen suurin nuorisojärjestö. Learning cafe -työskentelyämme seuratessani saatoin olla erittäin tyytyväinen koko ympärillä olevaan porukkaan. Tällä asenteella pääsemme vielä pitkälle!

4H-järjestö on kehittynyt maatalouskerhotoiminnasta nykyaikaiseksi monipuoliseksi nuorisojärjestöksi. Sillä on edelleen vahva asema maaseudulla, mutta se on kehittynyt ja kehittymässä myös vahvaksi kaupunkitoimijaksi. Jyvässeudun 4H-yhdistys on yksi merkittävistä 4H-kaupunkiyhdistyksistä. Vaikka Jyväskylän maaseutualueet ovat tärkeää toiminta-aluettamme, meillä on myös merkittävä rooli kehittää 4H-järjestön kaupunkitoimintaa ja tätä työtä teemme täyttä päätä ja päivittäin. Panostamme kokeilukulttuuriin ja pyrimme sekä uudistamaan vanhaa että kehittämään kokonaan uutta.  Parhaimmilla se tarkoittaa, että voimme kehittää sellaisia uusia nuorisotoiminnan tekemisen tapoja, jotka leviävät valtakunnalliseen käyttöön koko järjestössä.

Learning cafen värikkäät "pöytäliinat" kertovat ahkerasta ryhmätyöskentelystä
Kehitys kehittyy, maailma muuttuu ja niin pitää muuttua meidänkin. Edessämme on kuitenkin monia haasteita, joista merkittävin lienee toiminnan rahoitus. 4H-järjestön valtionavustus sekä muu julkinen rahoitus pienenee vuosi vuodelta, mutta toiminnan määrästä ja laadusta ei haluta tinkiä. Laadukkaan toiminnan pystymme takaamaan vain, jos sitä tekee osaavat ihmiset ja osaavien ihmisten palkkaaminen vaatii rahoitusta. Siksi yhdistykset kehittävät jatkuvasti uusia tapoja tehdä varainhankintaa omatoimisesti. Meidän yhdistyksemme luottaa myös siihen, että ympärillämme olevat ihmiset ja yhteisöt arvostavat ja haluavat tukea toimintaamme. Kannatusjäsenemme voivat olla mahdollistamassa edellä mainittua kehitystä tarjoamalla tärkeää taloudellista taustatukea. Lupaan, että paikallisen nuorisotoiminnan, nuorten työllisyyden ja yrittäjyyden tukeminen näkyy ja kuuluu tukijoille entistä vahvempana 4H-toimintana!

Toimintamme kohderyhmä on kehityksen etunenässä ja meidän tavoitteemme on parhaamme mukaan pysyä perässä ja välillä olla jopa askeleen edellä. Nuorisolähtöinen nuorisotoiminta on tätä päivää emmekä voi olettaa, että voisimme ohjailla nuoria ylhäältä käskien. Siksi Jyvässeudun 4H-yhdistys pyrkii kuuntelemaan nuoria korva herkkänä ja ottamaan vakavasti heidän toiveensa ja tarpeensa. Emme ole tässä vielä tarpeeksi hyvä, mutta nyt on aika kehittyä.

Eero Raittila
Toiminnanjohtaja
Jyvässeudun 4H-yhdistys

Jyvässeudun 4H-yhdistyksen kehittäjiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat aina tervetulleita! Mistä tykkäsit, mistä et tykännyt? Mitä haluisit lisää, mitä vähemmän?